Katla Music https://katlamusic.com Suomalaista rockmusiikkia Mon, 07 Mar 2022 08:46:14 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Markkinoi yritystä mainostuotteilla https://katlamusic.com/markkinoi-yritysta-mainostuotteilla/ Mon, 07 Mar 2022 08:43:31 +0000 https://katlamusic.com/?p=104 Jotta yritystoiminta kannattaa, tarvitsee se asiakkaita. Asiakkaita saadakseen on puolestaan suunniteltava myös markkinointia kaiken muun yritystoiminnan suunnittelemisen ohella. Moni ei tule ajatelleeksi, että musiikkibisneksessä myös yhtyeet ovat yrityksiä, joiden on mainostettava itseään saadakseen faneja lisää.

Markkinointi rock-musiikin maailmassa

Musiikki on genrestä riippumatta jokaisen yhtyeen yksi tärkeimmistä markkinoinnin välineistä. Kuten kaikilla musiikkigenreillä, myös rock-musiikilla on oma fanikuntansa. Musiikin lisäksi yhtyeet mainostavat itseään usein muun muassa erilaisilla fanikuvilla, joissa on nimikirjoitus mukana. Musiikkimaailmassa eri yhtyeiden kiertueet ovat omalla tavallaan myös markkinointitapoja, joissa mukana on yleensä ennen konserttia myyntipöytiä täynnä yhteyeen kuvilla varustettua tavaraa, kuten t-paitoja, julisteita, mukeja ja avaimenperiä.

Kun fanit kulkevat yhtyeen paidoissa arjessa, mainostavat ja markkinoivat he näin yhtyettä samalla muille. Tätä kautta yritys, ja rock-maailmassa yhtye, saa ilmaista markkinointia. Näin ollen paidan tekemiseen kuluneella rahalla saa yllättävän paljon näkyvyyttä.

Millä ja miten saa näkyvyyttä?

Paitojen kautta markkinointi pätee myös muilla aloilla toimiviin yrityksiin. Erilaisilla mainostuotteilla ja jakamalla niitä esimerkiksi messuilla, voi jäädä paremmin mahdollisten asiakkaiden mieliin. Mainostuotteet ja niiden merkitys on syytä pitää mielessä kun yrityksessä suunnitellaan markkinoinnin linjauksia vuositasolla. Tämän tyyppisillä pieniltä tuntuvilla keinoilla markkinointiaan voi tehostaa hyvin, kunhan suunnittelee muun muassa paitojen kuvat vastaamaan yrityksen profiilia, slogania ja yleiskuvaa. Kun mietit mainostuotteiden hankkimista omalle yrityksellesi, lisätietoja löytyy täältä.

 

 

]]>
Guns N’ Rosesin jäsenet ja yhtyeen suurhitit https://katlamusic.com/guns-n-rosesin-jasenet-ja-yhtyeen-suurhitit/ Wed, 27 Nov 2019 15:12:58 +0000 https://katlamusic.com/?p=88 Yhdysvaltalainen Guns N’ Roses on yksi suosituimmista rock-bändeistä kautta aikain. Heidän musiikkinsa soi jatkuvasti radioasemilla ja rokkibaareissa, eikä ole mahdollista viettää karaokeiltaa kuulematta ainuttakaan versiota Gunnareiden hiteistä. Mutta mikä on vuosia keikkailleen bändin menestyksen salaisuus? Ensinnäkin se, että koko bändi osallistui kaikkien yhtyeen biisien kirjoittamiseen.Monien legendaaristen bändien – Led Zeppelin, Black Sabbath, Aerosmith, Kiss – salaisuus tuntuukin olevan siinä, että alkuperäinen kokoonpano on maaginen yhdistelmä lahjakkuuksia, joka takaa heidän tuottamansa musiikin tavallista korkeamman laadun. Toinen syy siihen, miksi Guns N’ Rosesista tuli supersuosittu vain parin vuoden päästä sen perustamisesta on se, että bändin kokoonpano myös pysyi samana läpi kultaisten vuosien.

Guns N’ Rosesin suurimmat hitit

Bändin parhaat levyt Appetite for Destruction ja Use Your Illusion I ja II ovat täynnä hittejä. Welcome to the Jungle, Sweet Child O’ Mine ja Paradise City ovat tunnetuimmat kappaleet heidän ensimmäiseltä levyltään, ja November Rain, Don’t Cry, You Could Be Mine, Knocking on Heaven’s Door ja Live and Let Die ovat seuraavan tupla-albumin hittejä. Vaikka Guns N’ Rosesin menestyslevyjen julkaisusta on jo noin 30 vuotta, näitä ikivihreitä kappaleita soitetaan edelleen jatkuvasti. Tuttuihin korvamatoihin perustuu jopa bändin nimeä kantava Videoslots -peli, ja rock -radiokanavat toistavat kappaleita vähintään kerran päivässä. Ottaen huomioon kuinka raa’alta ja aggressiiviselta Guns N’ Roses kuulosti aikanaan verrattuna muihin 80-luvun rokkibändeihin, täytyy vain ihailla bändin omaperäisyyttä.

Guns N’ Rosesin kokoonpano

Guns N’ Rosesin kokoonpanoksi muotoutui pian sen perustamisen jälkeen laulaja Axl Rose, soolokitaristi Slash, rytmikitaristi Izzy Stradlin, basisti Duff McKagan ja rumpali Steven Adler. Adler ja Slash ovat kotoisin Los Angelesista, McKagan Seattlesta, ja Stradlin ja Rose Indianasta. Heistä kaikki McKaganin lukuun ottamatta olivat jo jossain vaiheessa soittaneet Hollywood Rose -bändissä, joka oli Guns N’ Rosesin esimuoto. Bändi kuitenkin vajosi kaaokseen ja miehistönvaihdoksiin lähes 20 vuodeksi 90-luvun alkupuolista lähtien. Ensin Adler erotettiin huumeidenkäytön takia, pian Stradlin jätti bändin ja lopulta Slash lähti vuonna 1996. Vuosien spekulaatioiden jälkeen bändi palasi yhteen lähes alkuperäisessä kokoonpanossaan vuonna 2016. GNR esiintyi myös Suomessa, ja sai haltioituneita keikka-arvioita.

]]>
Aloitteleva bändi tai artisti, näin mainostat musiikkiasi! https://katlamusic.com/aloitteleva-bandi-tai-artisti-nain-mainostat-musiikkiasi/ Mon, 15 Oct 2018 07:58:31 +0000 https://katlamusic.com/?p=75 Moni musiikin harrastaja on haaveillut omasta menestyvästä bändistä tai pitkästä artistin urasta aivan pikkulapsesta saakka. Ennemmin tai myöhemmin meille jokaiselle kuitenkin selviää, että menestykseen tarvitaan melkeinpä aina paljon muutakin, kuin vain musikaalista lahjakkuutta ja tarttuvia kappaleita. Yleisön tietoisuuteen on noustava, eikä se ole helppoa. Kuinka sitten herättää kuuntelijoiden ja levy-yhtiöiden kiinnostus nykymaailmassa, joka pursuaa uutta musiikkia ja huipulle pyrkiviä tähtiehdokkaita?

Tie suuremman yleisön tietoisuuteen on usein kivikkoinen

Musiikin tekeminen on tänä päivänä helpompaa kuin koskaan aiemmin, mikä toisaalta helpottaa aloittelevan artistin taivalta – toisaalta vaikeuttaa sitä. Koska ammattitasoiseen musiikin tekemiseen, äänittämiseen ja muihin työvaiheisiin tarvittavat laitteet ja ohjelmistot ovat edullisempia ja paremmin kenen tahansa saatavilla kuin aiemmin, myös yleisön tietoisuuteen pyrkivien bändien ja artistien välinen kilpailu on kiristynyt ja taso noussut kohisten. Bändin on siis turha odottaa, että levy-yhtiön edustaja tai manageri tulisi bongailemaan uusia lahjakkuuksia treenikämpiltä tai lähiöbaarien keikoilta. Oma-aloitteisuus ja persoonalliset ideat ovat tarpeen, jos mielii tulla löydetyksi!

Kuinka mainostaa aloittelevaa bändiä?

Kun perusta on kohdillaan eli instrumentit hallinnassa, yhteispeli toiminnassa ja kappaleet sävellettyinä, voi bändi alkaa toden teolla suunnitella tietään kohti menestystä. Tärkeitä askeleita ovat yhteydenotot levy-yhtiöihin sekä keikkapaikkoihin ja -järjestäjiin. Mieleen jäämistä ja kiinnostavan ensivaikutelman antamista voi edesauttaa pienillä jipoilla, esimerkiksi bändin logolla varustetulla USB-tikulla, jolta demobiisit löytyvät. CD-levyjen lähettelyssä alkaa olla jo varsin vanhanaikainen kaiku, mutta pelkillä sähköpostiviesteillä on hankala erottua edukseen. Digitaalisessa muodossa oleva musiikki pienellä fyysisellä elementillä höystettynä saattaa sen sijaan olla toimiva resepti monessakin tilanteessa.Nykyaikana on niin aloittelevalle kuin jo roimasti fanikantaa keränneellekin bändille äärimmäisen tärkeää olla aktiivisesti mukana sosiaalisessa mediassa. Bändin uusinta musiikkia sisältävät tyylikkäät USB-tikut ovat varmasti haluttuja palkintoja myös eri somekanavissa järjestettävissä arvonnoissa, joiden avulla uusia potentiaalisia faneja saa hereille ja olemassa olevia kuuntelijoita sitoutettua. Tällä saralla aktiivisuus, persoonalliset ideat ja heittäytyminen palkitaan varmasti ja tyrkyllä olevan musiikin massasta erottuminen helpottuu pientenkin tekojen myötä huomattavasti.

]]>
Jimi Hendrix – monien mielestä paras https://katlamusic.com/jimi-hendrix-monien-mielesta-paras/ Tue, 20 Mar 2018 14:48:08 +0000 https://katlamusic.com/?p=68 Jimi Hendrixiä on yleisesti pidetty usein maailman parhaana kitaristina, kun rockmusiikista puhutaan. Ja nekin, ketkä eivät pidä häntä taidoiltaan aivan kaikkein parhaana, ovat kuitenkin usein sitä mieltä, että Hendrixillä on ollut todella suuri vaikutus sähkökitaran soittoon.

Kaikki lähtee soundista

Hendrix – ”Henkka” tai ”Jimppa” – esitteli 1960-luvun loppuvuosina maailmalle aivan uudenlaisen tavan soittaa sähkökitaraa. Hän oli myös yhdessä elektroniikkainsinöörien mukana kehittelemässä täysin uudenlaisia ääniefektejä, joista tunnetuimpia lienevät niin sanotut säröpedaalit sekä ns. ”wah wah” -efekti. Hendrix halusi uudistaa kokonaan kitaran soundin ja loihtia tästä soittimesta esiin aivan uudenlaisen maailman. Ja siinä hän myös onnistui.Kun vielä 1960-luvun alussa ja puolivälissä esimerkiksi soolokitaran ominainen soundi oli lyhyt ja särötön ”plink plonk”, ilmeikkäimmilläänkin kenties reilusti kaiutettu ”rautalankasoundi”, niin pitkälti Hendrixin ansiosta kitaran soundista tuli ilmeikäs ja aivan uudenlainen. Sähkökitaran ääni alkoi muistuttaa enemmän sähköurkuja tai saksofonia. Tämä oli myös Hendrixin tietoinen tavoite.

Vibrakampi ja vasenkätisyys

Myös tapa, jolla Jimi Hendrix soitti Fender Stratocaster – kitaraansa oli aivan uudenlainen. Lähdetään liikkeelle siitä, kuinka hän piti kitaraa. Kun ennen Hendrixiä useimmat muusikot olivat pitäneet kitaraa varsin ylhäällä, noin rintakehän korkeudella, jotta soittaminen olisi helpompaa, oli Hendrixin kitara suurin piirtein lantion korkeudella. Mutta ehkäpä vielä näkyvämpää oli se, että hän soitti kitaraa ”väärin päin”: Hendrix oli nimittäin vasenkätinen, mutta sen sijaan, että olisi hankkinut vasenkätisen kitaran, hän oli opetellut soittamaan kitaraa niin, että kielet olivat siinä päinvastaisessa järjestyksessä, kuin yleensä. Hän käytti myös kitaran ns. ”vibrakampea” todella rajuin ottein – aivan eri tavalla, kuin soittajat ennen häntä.

Hendrix innoittajana

Hendrix on ollut lukuisten muiden soittajien esikuva. Jo pelkästään Suomessa hänet esikuvakseen ovat tunnustaneet muun muassa Hasse Walli ja Sami Hurmerinta. Mutta sen lisäksi hänellä on ollut suuri merkitys myös elokuva- ja pelimaailmaan.Onpa Hendrixin innoittamana tehty paljon muitakin erikoisempia tuotteita. Oikeastaan vaikka ei tietäisi yhtään nykyajan kitaristia eikä muutenkaan seuraisi kitaran soittoa, niin todennäköisesti Hendrixin useimmat kyllä tietävät.

Hendrix ja muut kitaristit

Hendrix ei toki ollut ainoa, joka kehitti kitaran soundia 1960-luvulla, ja itse asiassa varsinainen kunnia särösoundin keksimisestä meneekin pikemminkin Kinks-yhtyeen Ray Davies:lle. Hendrixin soitto oli vahvasti blues-vaikutteista, mutta 1970- ja 1980-luvulta alkaen ovat alaa vallanneet myös Eddie Van Halen sekä lukuisat muut todella nopeasormiset heavy metal -kitaristit. Ja taas aivan toisenlaista tyyliä edustaa vaikkapa jazz-vaikutteita rock-kitaran soittoon tuonut Brian Setzer tai Suomessa Mark Moon.

]]>
Trash metallin kuningas – Motörhead https://katlamusic.com/trash-metallin-kuningas-motorhead/ Fri, 24 Mar 2017 11:50:00 +0000 https://katlamusic.com/?p=62 Yli 40 vuotta rankkaa musiikkia tasaiseen tahtiin tuottanut Motörhead alkoi ja päättyi samaiseen mieheen, Lemmy Kilmisteriin. Lemmy oli lentänyt ulos edellisestä yhtyeestään ja päätti perustaa vuonna 1975 Motörhead nimisen yhtyeensä.70-luvulla elettiin rankan musiikin aikakautta, moni oli saanut tarpeekseen jenkkipopista ja sliipatusta tyylistä. Motörheadin ensin bluesvaikutteisella alkanut tyyli muuttui nopeasti kaivattuun raskaaseen metalliin, johon tuotiin virtaa punkmaisesta menosta.MotörheadYhtye pysyi tyylilleen uskollisena loppuun asti, vaikka välillä pontta haettiinkin hieman melodisemmasta linjasta. Joulukuussa 2015 menehtyi Lemmy ja samalla päättyi pitkän uran tehneen bändin tarina. Motörhead oli alusta asti Lemmy ja sellaisena se säilyi koko uran ajan, ja kun Lemmy menehtyi, tapahtui sama myös yhtyeelle.

Motörhead elää musiikista ja legendasta

Bändin ura kulki kuin juna. Alkuvuosina käynnistyminen otti aikansa mutta kun menestystä alkoi tulla, ei junaa enää voitu pysäyttää. Motörhead tahkosi hittejä toisensa perään ja se viitoitti tietä uudelle musiikkisuuntaukselle, jota nykyisin kutsutaan trash metalliksi.Metallimusiikin eri suunnat hakivat vasta muotojaan 80-luvun taitteessa, siihen mennessä Motörhead oli löytänyt jo oman tyylilajinsa. Bändi oli suosionsa huipulla juuri 80-luvun alussa, se oli julkaissut Ace of Spades levyn, joka vei bändin lopullisesti metallimaailman kärkeen. Nykyisin Motörhead jatkaa taivaltaan fanien muistoissa, viimeisten keikkajulkaisujen mukana ja Nettikasinovertailu.info -sivustolla olevassa Motörhead slottipelissä.

Metallia, metallia

80-luvulla rockbändien meno oli kovin toisenlaista kuin nykyisin. Bändien sekoilut ja skandaalit kuuluivat niiden arkeen oleellisesti. Musiikin lisäksi monen suositun bändin ympärille rakentui omanlainen imago, jota seurattiin tarkasti.Motörheadkin rauhoittui aikanaan, kun ikä alkoi painaa muusikoita. Toisaalta musiikinteko ei jäänyt, vuonna 2015 Motörhead oli julkaissut viimeiseksi jääneen studioalbumin Black Magic. Bändi lähti kiertueelle mutta sairastumiset ja väsymys leimasivat Kilmisterin menoa. Vanha särmä oli poissa eikä trash metallin jättiläinen jaksanut enää. Joulukuussa Motörhead hiljeni lopullisesti.Kuitenkin 40 vuotta metallimusiikin kovimmassa kärjessä on hatunnoston arvoinen suoritus, jopa villisti kitaraa vinguttaneelta Lemmy Kilmisteriltä.

]]>
Muu suosittu musiikki Suomessa https://katlamusic.com/muu-suosittu-musiikki-suomessa/ Tue, 19 Aug 2014 10:51:52 +0000 https://katlamusic.com/?p=11 Vaikka suomalaisesta metallista ja rock-musiikista puhutaan aika paljon, niin enemmän suomalaiset kuitenkin kuuntelevat kevyttä kotimaista iskelmää ja hip-hoppia. Ainakin jos radioiden musiikkitarjontaan on uskominen. Nykyajan yksi ilmiö ovat reality-TV:n mukana tulleet musiikkikilpailuformaatit, kuten Idols ja VOF. Huomattava osa tämän päivän suosituista laulajista ovat nousseet pinnalle näiden tv-ohjelmien kautta. Esimerkkinä voidaan mainita vaikka Chisu, PMMP, Anna Puu, Anna Abreu, Kristian Meurman ja monet muut. Toisaalta myös vanhemman polven laulajat kuten Paula Koivuniemi, Katri Helena, Kaija Koo, Pepe Wilberg, Hector ja Samuli Edelman ovat edelleen hyvin suosittuja. Tyylillisesti tämä iskelmämusiikki on usein melko rytmikästä ja jopa tanssittavaa, ja sanoitukset ovat usein varsin puhuttelevia, syvällisiäkin. Myös monet tanssimusiikkia esittävät yhtyeet, kuten vaikka Varjokuva tai Finntrio ovat varsin suuren yleisön suosiossa. Omimmillaan tälläinen musiikki on kuitenkin tanssilavoilla ja live-konserteissa.Toinen suosittu musiikkisuuntaus, jota Suomessa kuulee paljon varsinkin radioista on kotimainen hip-hop. Tämän musiikkityylin tähdissä on yksi ylitse muiden, nimittäin huippusuosittu Cheek. Muita suosittuja nimiäkin kyllä löytyy, kuten esim. Stig ja Karri-Koira. Tälle musiikkityylille on ominaista rytmikkäästi puhuttu, eli ”räpätty” säkeistö ja melodisempi laulettu kertosäe. Hip-hop on musiikkityyli, joka jakaa voimakkaasti ihmiset, sillä toiset eivät voi sitä sietää ja toiset taas eivät paljon muuta kuuntelekaan. Tällaisia musiikkityylejä on aina ollut, samalla tavalla esim. Punk jakoi leirit 1970-luvun lopulla. Myös reggae-musiikki on noussut Suomessakin uudestaan suosioon Jukka-Pojan karibialaistyylisen musiikin myötä. Jukka-Poika on saanut paljon kiitosta positiivisten ja elämänmyönteisten sanoitustensa ansiosta.Suomessa tehdään myös paljon omaperäistä ja valtavirran ulkopuolella olevaa musiikkia, joiden fanikunta ei ole niin suuri, mutta sitäkin uskollisempi. Indie-rock eli suurten tuotantoyhtiöiden ulkopuolinen (ja useimmiten myös radiosoiton ulkopuolinen) musiikki on pitänyt kiinni asemastaan jo vuosikymmenet. Nykyään uuden ja omaperäisemmän musiikin paras kanava on luonnollisesti internet. Netissä toimivien erilaisten musiikkipalvelujen kautta voi löytää Audiosaaren, Stupidon ja monen muun pienlevymerkin julkaisemaa musiikkia. Pienlevy-yhtiöiden lisäksi julkaistaan myös paljon omakustanteita. Indie-bändit markkinoivat bändiään usein twitterissä ja facebookissa, joten näiden palvelujen kautta voi hyvinkin bongata hieman valtavirrasta poikkeavaaa suomalaista musiikkia.

]]>
Suomen musiikkifestivaalit https://katlamusic.com/suomen-musiikkifestivaalit/ Sat, 16 Aug 2014 10:51:26 +0000 https://katlamusic.com/?p=15 Eräs varma kesän merkki Suomessa ovat erilaiset musiikkifestivaalit, joita vietetään eri puolella maata kesäkuusta heinäkuuhun. Erityisesti nuorison, mutta myös hieman varttuneempienkin suosiossa ovat perinteiset rock-festivaalit, joista suosituimpiin kuuluu ainakin Turussa jo yli 40 vuoden ajan pidetty Ruisrock. Se on Suomen vanhin edelleen toimiva rock-festivaali, ja siellä ovat esiintyneet niin kuuluisat maailmantähdet kuin suomalaiset suuret nimet. Vastaavia rock-festivaaleja järjestetään eri puolilla Suomea, lähinnä kesäviikonloppuisin. Toiset ovat varsin suuria, kymmenien tuhansien ihmisten tapahtumia, kuten vaikkapa Suomi Pop Festival. Toiset taas persoonallisia pieniä paikallisia tapahtumia, kuten Kuusjoen Kurarock tai Eurajoen Juva-Rock. Musiikkifestivaaleilla on usein myös jokin teema, kuten blues tai metalli. Yksi heavy metallin kansainvälisestikin mitattuna merkittävä tapahtuma on Helsingissä järjestettävä Tuska, eli koko nimeltään Tuska Open Air Festival. Kyseessä on metalli- ja gootti-ihmisten juhla, joka järjestetään vuosittain Helsingin Suvilahdessa. Perinteisiä blues-musiikin festivaaleja on myös tarjolla useita, kuten Rauma Blues, Järvenpään Puistoblues ja Forssan Tyyki Blues.Rock-festivaalit eivät kuitenkaan ole ainoita suomalaisia musiikkitapahtumia. Yksi suurimmista ja vanhimmista musiikkijuhlista on tietysti jo vuodesta 1966 lähtien järjestetty Pori Jazz. Vaikka kyseessä on alunperin jazz-musiikin tapahtuma, löytyy Pori Jazzin monipuolisesta musiikkitarjonnasta myös paljon muutakin, kuten latinalaisia rytmejä, etnistä musiikkia, ja jopa ihan perinteistä poppiakin. Helsinkiläisiä taas hemmotellaan lukuisilla Kaivopuiston ilmaiskonserteilla, sekä Helsingin Juhlaviikoilla. Turussa puolestaan pidetään joka heinäkuussa Down By The Laituri, joka on Suomen vanhin kaupunkifestivaali. Kaupunkifestivaalit on useein päälavan lisäksi hajautettu eri puolille kapunkia, ja konsertteja järjestetään lähinnä ravintoloissa. Myös erilaiset vanhan musiikin ja kansanmusiikin juhlat ovat voimissaan. Näillä koko perheen tapahtumiksi profiloituvilla musiikkijuhlilla ei musiikki välttämättä ole edes pääosassa vaan pikemminkin yhdessäolo raittiisssa ulkoilmassa. Etenkin Pori Jazz ja muutama muu festivaali ovat onnistuneet houkuttelemaan paikalle runsaasti eri-ikäisiä ihmisiä. Pori Jazzin yhteydessä järjestetään myös monenlaisia muita tapahtumia, esimerkiksi erilaisia keskustelupaneeleja, ja tapahtuma on tämän vuoksi näkyvästi esillä Suomen tiedotusvälineissä.Vaikka kesä on musiikkifestivaalien kulta-aikaa, niin erilaisia tapahtumia ja juhlaviikkoja järjestetään myös muina vuodenaikoina. Helsingin Juhlaviikot ajoittuu oikeastaan kesän ja syksyn vaihteeseen, sillä taiteiden yö, jota pidetään epävirallisena kesän päättäjäisjuhlana, on itse asiassa alunperin ollut osa Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmaa. Vastaavanlainen yö-tapahtuma järjestetään useimmissa Suomen kapungeissa. Taiteiden yönä järjestetään konserttien lisäksi monenlaisia teatteri- ja poikkitaiteellisia tapahtumia ympäri maata. Erilaisia pienimuotoisempia musiikkitapahtumia järjestetään myös myöhään syksyllä ja talvellakin.

]]>
Musiikin merkitys meille https://katlamusic.com/musiikin-merkitys-meille/ Tue, 12 Aug 2014 10:53:23 +0000 https://katlamusic.com/?p=13 Emme varmaankaan tule aina ajatelleeksi miten merkittävässä roolissa musiikki on päivittäisessä elämässämme. Jos musiikki äkkiä katoiaisi maailmasta, muuttuisi elämämme hyvin erilaiseksi. Ihmisellä on jonkinlainen synnynäinen kyky nauttia musiikista ja tuottaa sitä. Vaikka pohjimmiltaan kysymys ei ole muusta kuin aaltoliikkeestä ja ilman värähtelystä. Musiikki on todennäköisesti kuulunut ihmisen toimintaan aina, ja soittimia on löydetty tuhansien vuosien takaa. Nykyään musiikkia on ympärillämme joka puolella: elokuvissa, televisiossa, tietysti radiossa, mainoksissa, lasten leluissa ja leikeissä ja jopa puhelinten odotusäänenä. Musiikki on kieltämättä melkoinen kulutushyödyke, ja ”pahimmillaan” jonkinlaista ns. hissimusiikkia, jolla ei siinä kuuntelutilanteessa, esim. tavaratalojen taustamusiikkina, ole juurikaan musiikillista arvoa. Mutta musiikkiin voi halutessaan myös keskittyä ja ottaa sen vastaan taidekokemuksena. Kuuntelutilanteesta riippumatta.Musiikki tuli elokuviin mukaan jo mykkäfilmien aikana, jolloin usein orkesteri säesti elokuvan tapahtumia elokuvateatterissa. Musiikkia voidaan käyttää elokuvassa monella tapaa, ja sillä voidaan tehdä suuria linjauksia ja vaikuttaa elokuvan lopulliseen luonteeseen. Eräät elokuvaohjaajat käyttävät tunnetusti musiikkia tehokkaana elokuvan keinoina, ja heidän valintansa ovat joskus hyvinkin yllättäviä. Tällaisia ohjaajia ovat esim. Stanley Kubrik ja Quentin Tarantino. Muunmuassa yhdessä elokuvien klassikoista, Kubrikin Kellopeli-Appelsiinissa käytetään tehokkaasti Singing In The Rain -kappaletta elokuvan väkivaltaisissa kohtauksissa, ja luodaan tällä tavalla ristiriitainen tunnelma. Vastaavanlaista musiikin käyttöä löytyy myös monesta Tarantinon elokuvasta. Toisaalta perinteinen toiminta-, sci-fi- tai kauhuelokuva ei varmaan olisi yhtään mitään ilman tilanteen mukaista musiikkia.Toinen alue, jossa musiikilla on suuri merkitys on erilaiset pelit. Musiikki nivoutuu kiinteäksi osaksi pelikokemusta, sillä se ensinnäkin ilmoittaa pelaajalle pelin tärkeät tapahtumat, kuten pelin alkamisen ja loppumisen, voitot, tappiot ja erilaiset bonukset. Pelin alkaessa kajahtaa tunnusmusiikki ja onnittelufanfaari puolestaan on paikallaan kun voitto tai suuri bonus osuu kohdalle. Musiikki rakentaa myös kokonaisvaltaisen pelikokemuksen ja parhaimmillaan musiikista tulee pelin ikoninen osa, ja pelin ilmeeseen hyvin istuva musiikki kuuluu lopulta saumattomasti mukaan pelaamiskokemukseen. Hyvä esimerkki onnistuneesta pelin musiikista on vaikkapa Enchanted crystals, joka löytyy Betssonin sivuilta. Tässä satuaiheisessa hedelmäpelissä on lumoava musiikki, jonka sävy muuttuu aina tilanteiden mukaan. Pelin musiikista tulee sananmukaisesti mieleen kristalli.Pelien ja elokuvien musiikki tulee mukaan pelaamis- tai katselukokemukseen ikäänkuin huomaamatta. Ja tämä on usein juuri tarkoituskin, sillä musiikin on tarkoitus olla osa kokonaisuutta. Eron huomaa vasta siinä vaiheessa kun musiikki häviää pois kuvasta. Musiikilla on merkittävä osuus myös monissa arkipäiväisissä asioissa, kuten vaikkapa kauppojen taustamusiikkina tai jonotusäänenä, sillä musiikki parantaa mielialaa ja rauhoittaa.

]]>
Suomalaista rock-musiikkia https://katlamusic.com/ Mon, 04 Aug 2014 10:45:07 +0000 https://katlamusic.com/?page_id=9 Suomalainen pop-musiikki oli käytännössä pitkään lähes yksinomaan käännöskappaleiden varassa. Yleinen tehokkaaksi havaittu kaava oli, että otetaan joku senaikainen maailman hitti, esimerkiksi 1950-luvun lopulla italialaiset iskelmät olivat kovassa huudossa, ja tehdään siihen suomenkielinen teksti, sen jälkeen suomalaiset studiomuusikot saavat soittaa musiikin ja hitti oli valmis. Lopputulosten laatu vaihteli. Joukossa oli ihan hyviäkin kappaleita, kuten vaikkapa Laila Kinnusen tulkinnat, mutta suurelta osalta määrä kuitenkin korvasi laadun.1960-luvulla tilanne alkoi pikkuhiljaa muuttua, kun ensimmäiset suomalaiset lauluntekijät astuivat esiin. Eihän Irwin tai Jussi & The Boys tämän päivän näkövinkkelistä ole edes oikein rockia, mutta tuolloin ne kuitenkin edustivat pahennusta herättävää ”nuorten rämppämusiikkia”. Vähitellen soitto alkoi saada raskaampia sävyjä ja viimeistään progressiivisen rockin aikaan, 1960-1970 -lukujen vaihteessa, oli oma suomalainen rock syntynyt. 1970-luvun kova rock-ilmiö oli Hurriganes, joka jatkoi pitkälle 1980-luvullekin asti. Toisaalta progressiivinen rock oli suosiossa 1970-luvun alussa, ja sitä tehdään edelleen. Proge-musiikkiin voi tutustua sen yhdistyksen Colossuksen sivuilla. Se musiikki, jota nykyään kutsutaan Suomi-rokiksi alkoi 1970-luvulla, ja silloin syntyneistä bändeistä ja artisteista monet toimivat edelleenkin, kuten vaikka Popeda, Yö, Hector, Pave Maijanen ja monet muut. Uudempia 1980- ja 1990-luvulla nousseita nimiä ovat taas Miljoonasade, Neljä Ruusua, CMX, Apulanta, HIM ja monet muut. Nämä yhtyeet ovat vielä hyvässä terässä tai ainakin hyvässä muistissa.Tämän hetken suosiota nauttiva raskaampi rock-musiikki on varsin metallivoittoista tai ainakin soundeiltaan hyvin raskasta. Nykyisin kuunnellaan sellaisia rock-nimiä kuin Viikate, Kotiteollisuus ja Trio Niskalaukaus. Hieman erityyppistä raskasta musiikkia esittää puolestaan Nightwish, joka yhdistää metalliin klassisen musiikin ja oopperan aineksia. Suomessa on myös paljon nousevia uusia artisteja ja bändejä, jotka löytää parhaiten netistä, vaikka osoitteesta Biisiarviot.com, joka on Suomen musiikin kärkinimien ylläpitämä sivusto, jossa kuunnellaan ja arvioidaan uutta musiikkia. Muita sivustoja, joista löytyy paljon nousevaa musiikkia ovat esim. Sound Cloud ja Spotify.

]]>
Suomalaista rockmusiikkia https://katlamusic.com/suomalaista-rockmusiikkia/ Mon, 02 Jun 2014 14:50:32 +0000 https://katlamusic.com/?p=6 Rockilla on Suomessa pitkät perinteet. Kaikki tunnistavat suomalaisen rock-taivaan kirkkaimmat tähdet. Viime vuosina suosituimpia yhtyeitä ovat olleet muun muassa Apulanta, Amorphis, Happoradio ja Lordi, joka nappasi myös Euroviisuvoiton vuonna 2006. Suomessa järjestetään edelleen rockin SM.kilpailuja, joihin usein osallistuvat aloittelevat yhtyeet. Näitä kilpailuja on järjestetty Suomessa jo 60-luvulta alkaen. Monet suurista nimistä ovat aikanaan osallistuneet näihin kilpailuihin.

]]>